Triterpeni iz Ganoderme Lucidum

Triterpeni su spojevi koji štite gljivu od napada mikroorganizama i imaju snažan antibakterijski, smirujući i protuupalni učinak u tijelu. U Ganodermi Lucidum  je pronađeno oko 140 visoko aktivnih triterpena, uključujući one koji pomažu suzbijanju jetrene insuficijencije, onih koji imaju izraženo antihistaminsko djelovanje (dakle pomažu kod alergija), te onih koji utiču na snižavanje krvnog tlaka i razine kolesterola.

Triterpenoid “ganodermna kiselina” je strukuralno veoma slična kolesterolu odnosno nekim hormonima. Upravo to bi i mogao biti jedan od razloga za njegov farmakološki potencijal. Prema istraživanjima tima na čelu sa naučnikom Morigawa-om otkriveno je da ganodermne kiseline A, B, C, D i F djeluju kao ACE inhibitori što objašnjava njihovu djelotvornost kod snižavanja krvnog tlaka.

Osim toga, triterpeni jačaju kardiovaskularni sustav i djeluju inhibirajuće na nastanak tumora.  Antitrombotičko djelovanje se zasniva na sprečavanju koagulacije krvi. Osim toga imaju inhibirajuće dejstvo na razmnožavanje virusa (HIV, Herpes, HPV) i utiču pozitivno na imunološki sustav.

fb