Ganoderma Lucidum- ljekovita gljiva

Zbog visokog sadržaja polisaharida, hrastova sjajnica ima širok spektar preventivnih i ljekovitih učinaka. Ostali spojevi također imaju ljekovite učinke. Tako polisaharidi beta glukani pokazuju antireumatsko i imunomodulatorno djelovanje, imaju snažan učinak na patogene bakterije, a također imaju sposobnost sniziti povišeni arterijski tlak i sniziti razinu šećera i kolesterola u krvi.

Visoka koncentracija germanija ima sposobnost aktivirati procese izmjene tvari. On djeluje i na tendenciju k protutumorskoj aktivnosti. Postoje i navodi da germanij ima antibakterijska, antimikotička, analgetska i protuvirusna svojstva i svojstva zaštite od zračenja. Germanij sudjeluje u transportu kisika iz pluća i osigurava optimalni transport kisika u sva tkiva. Fitoterpenoidi pokazuju antialergijska, antioksidacijska i antitumorska svojstva i svojstva zaštite jetre te imaju učinak smirenja boli.

Ti spojevi osiguravaju dobar protok krvi i sprečavaju stvaranje tromba, poboljšavaju učinkovitost i iskorištenje kisika u organizmu. Gljiva se rabi i za liječenje kroničnog hepatitisa, bronhalne astme i za liječenje side. Upotrebljava se u obliku tinkture, dodatka prehrani, odnosno praha u kapsulama i drugih pripravaka.

fb