Ganoderma Lucidum

Ganoderma lucidum, u Kini poznata kao Ling-zhi, a u Japanu kao Reishi, gljiva je koja se stoljećima smatra u Aziji promotorom zdravlja i dugog života. U kineskoj narodnoj medicini se ova gljiva primjenjuje u obliku praha i čaja više od 2000 godina . Ima glatku površinu klobuka, drvenastu strukturu, a jedna od vrsta i tamno crvenu boju klobuka. Samo ime „lucidus“ govori da je vrlo pametna ili bistra. Kako je G. lucidum u prirodnom okruženju vrlo teško naći, u začetcima spoznavanja njenih ljekovitih svojstava, ova je gljiva bila povlastica samo bogatim ljudima. 
Posljednjih godina ova gljiva je zainteresirala brojne znanstvenike zbog antitumorskog djelovanja. Istraživanja su pokazala da djelotvorne supstance utječu na inhibiciju rasta tumorskih stanica i poticanje njihove apoptoze kod leukemije, limfoma i mijeloma. Reishi je klasificirana kao medicinska gljiva čije plodište karakteriziraju brojne aktivne supstancije koje imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. G. lucidum je posebno bogat izvor bioaktivnih spojeva, koja se nalaze u miceliju, sporama i plodištu. 
U Hrvatskoj je G. lucidum poznata kao Hrastova sjajnica, no vrlo ju se rijetko može naći u prirodi. U plodištu se nalaze esencijalne i neesencijalne aminokiseline, organske kiseline, polisaharidi, beta glukani, triterpeni, kumarini, saponini, fitoncidi, vitamini: C (osobito), B3, B5 i D, a od mikro i makroelemenata: germanij, kalcij, natrij, magnezij, željezo, mangan, fosfor, cink, bakar, sumpor, selen, srebro i dr.   

fb