Masna jetra- nije niti malo bezazleno stanje

Masna jetra dugo je smatrana benignim stanjem koje ne napreduje u bolest, no nova saznanja pokazuju da može biti vrlo ozbiljna i dovesti do ciroze jetre 

Masna jetra većinom ne uzrokuje tegobe ili uzrokuje samo bol pod desnim rebrenim lukom zbog povećanja jetre. Najčešće se dijagnosticira ultrazvukom trbuha i laboratorijski povišenim vrijednostima jetrenih testova.

Masna jetra (steatosis hepatis, steatoza) posljedica je nakupljanja masti u jetri koja prelazi 5% ukupne težine jetrenog tkiva. Postoje dva osnovna tipa nakupljanja masnoće u jetri: nealkoholna masna jetra (NAFL), odnosno benigno stanje s nakupljanjem masnoća u jetri bez upalnog stanja i nealkoholni steatohepatitis (NASH) koji se odnosi na nakupljanje masnoće u jetri uz upalu jetrenog tkiva.Glavni uzroci masne jetre su debljina, alkoholizam i šećerna bolest, mada postoji još niz bolesti i stanja koja mogu do nje dovesti. 

Liječenje ovisi o uzroku, no treba napomenuti da ne postoji specifična farmakološka terapija ovog stanja. Kod većine bolesnika korisno je smanjenje tjelesne težine i prekid uzimanja tvari koja je dovela do masne jetre, što dovodi do poboljšanja nalaza. Osim toga, neophodna je tjelesna aktivnost, provođenje dijete, izbjegavanje nepotrebnih lijekova te regulacija šećera u krvi.

Izvor: adiva.hr

fb