Kako se prenosi hepatitis C

Hepatitis C je zarazna upalna bolest jetre  koju uzrokuje virus hepatitisa C (HCV).  Osnovni put širenja hepatitisa C je kada krv inficirane osobe uđe u tijelo druge osobe (npr. ubod na kontaminiranu iglu, transfuzijom krvi, transplantacijom organa, s hepatitis C pozitivne majke na novorođeno dijete). 

Ova bolest je vrlo česta među intravenskim ovisnicima koji koriste tuđi pribor za ubrizgavanje droge. U povećanom riziku su i osobe na hemodijalizi, te zdravstveni djelatnici koji su često u kontaktu s krvlju. Znatno rjeđi je prijenos spolnim putem. Hepatitis C se NE PRENOSI majčinim mlijekom, uobičajenim socijalnim kontaktom, druženjem, grljenjem, rukovanjem, poljupcem, hranom, vodom… 

U svijetu, najčešći načini prijenosa su među intravenskim ovisnicima i nesigurnim postupcima u zdravstvenim ustanovama. U nekim razvijenim zemljama u porastu je prijenos među muškarcima koji imaju spolne odnose s drugim muškarcima, a zaraženi su HIV-om. Naime, osoba zaražena HIV-om lakše se zarazi hepatitisom C.

fb